Aspergermamma

Kostdebatten har gått över styr!

 
Vi har fått effekt av gluten- och kaseinfri kost. Stor effekt! Jag har många inlägg om detta för den som vill läsa och få tips. Se alla länkar nedan.

Ändå har jag fått nog av senaste tidens skriverier om hur magiskt det är att ändra kosten. Jag är djupt bekymrad. Anledningen är att denna debatt indirekt skuldbelägger många som redan har en mycket ansträngd situation. Som inte klarar av att göra en kostomläggning i nuläget. Föräldrar som gör allt de kan och orkar (och lite till). Som just nu ”trampar vatten för att hålla näsan över vattenytan”. Som är på väg in i väggen. Det är mycket bekymmersamt att flera av dessa berättar att de får dåligt samvete, för att de inte kan eller orkar lägga om kosten i nuläget.

De mår förmodligen bäst av att stanna där de är. Fortsätta trampa vatten och behålla näsan över vattenytan. Inte få några farliga idéer….. Då kanske de får fast mark under fötterna någon gång i framtiden, istället för att gå under. Och kan testa då. Om de vill. Men i nuläget, tror jag att vi andra gör klokast i att inte lägga någon kokbok ovanpå huvudet på dem. Den är tung. Näsan måste ju stanna övervattenytan! Vi måste vara rädda om dem!

Jag vet att tanken med sådana här tips är god. Att hjälpa. Men det blir tyvärr så fel, när man framställer det på fel sätt. Med undertonen: Att man får skylla sig själv, om man inte testar. Och med undertonen: Att det skulle funka för alla. Forskningen visar att diet inte funkar för alla. Det är viktigt att komma ihåg!

Och det är verkligen inte ”bara att” lägga om kosten. För mig och maken har det varit hårt slit. Jag har varit uppsagd och arbetsbefriad med lön under ett år, då jag kunnat läsa på och experimentera med maten. Annars hade det inte gått. Jag hade gått in i väggen. Förresten om någon vill veta hur jag undvek att gå in i väggen, kan ni läsa det i dessa gamla inlägg. (Det är inte säkert att detta funkar för er och ni gör det kanske redan, men någon kanske får nåt tips?)
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/11/varfor-jag-inte-gatt-in-i-vaggen.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/12/var-familjs-spelplan.html

Man kan aldrig veta vad det är man egentligen föreslår, när man säger till en annan människa att lägga om kosten. Det är för komplext och för olika i olika familjer. Jag vill förklara varför:

1.
För det första så är NPF ärftligt. Många föräldrar till barn med diagnoser, har själva svårigheter. T ex med matlagning. Vissa skulle behöva färdiga matlådor hem för att klara av att byta kost. Jag skojar inte. Här är ett exempel på svårigheter vid NPF och hur de kan visa sig vid matlagning:

http://aspergermamma.blogspot.se/2012/08/matlagning-inte-sa-enkelt-vid-npf.html

Förresten innehåller den där kokbokens (”Mat för barn med autism och ADHD” av Annika Röed) recept strösocker och växtoljor med för mycket omega-6, som ingen bör äta, speciellt inte barn med NPF. (Omega-6 konkurrerar nämligen med omega-3 som finns i Eye Q.) Det om något, visar ju hur svårt detta är. Inte ens författaren har full koll på vad barnen bör och inte bör äta, enligt gällande forskning…… (Och tro inte att jag har det heller.) Men boken är ändå ett mycket välkommet tillskott. Det behövs nya recept! Man kan ju byta ut sockret mot druvsocker och oljan mot kokosolja.

2.
Några anledningar till att man inte kan lägga om kosten, kan vara att:

  • Barnet äter väldigt selektivt. Antingen så äter det pasta (med gluten) och mackor (också med gluten), eller inget alls. Förklaringen kan vara att barnet blivit beroende av gluten. Eller mjölkprodukter. Men hur bryter man den onda cirkeln, utan att riskera att barnet svälter ihjäl? Någon som har ett bra svar? Jag har det inte….. Det är nog många som vill veta….. Och det är kanske ändå inte så lönt med de där matlådorna jag nämnde ovan?
  • Barnet är stort och bryr sig inte så mycket om vad mamma och pappa säger. De äter vad det vill i skolmatsalen, och går till kiosken efter skolan tillsammans med kompisarna.

Mina barn är små, och det har gått relativt lätt att lägga om kosten. Men det har ändå krävt en del förhandlingar:
http://aspergermamma.blogspot.se/2013/01/mutor-for-mjolkfritt.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/07/att-valja-mellan-fyra-val.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/03/jag-viiiiiill-inte-sluta-med-nat-mer.html 
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/03/lyckad-forhandling-om-mjolkfritt.html 

3. 
Man får ofta kämpa för att barnen ska få rätt kost på skola och dagis. Egentligen behövs inga intyg – skolor och dagis kan göra som de vill, men de kräver det ibland, bara för att de har rätt att göra det. De vet tydligen bättre än oss föräldrar, vad barnen ska äta….. Här är lite om strulet vi haft och fortfarande har med detta:
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/12/ingen-komjolk-for-lillebror.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2013/01/lakarintyg-for-kosten.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2013/01/kostlistan-till-dagis.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2011/11/hur-man-far-glutenfritt-pa-skoladagis.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2011/11/lakarintyg-for-gluten.html 

Hur man än vänder sig, har man rumpan bak….. Det är alltid någon som har synpunkter på ens val…..

4. 
Det är svårt att ta bort gluten och mjölk ur kosten samtidigt. Den mesta av maten innehåller minst ett av dessa ämnen. Kolla själva! Och om man är lite kinkig, som jag, och inte vill äta en massa tillsatser, är det svårt att använda ersättningsprodukterna. Jag läste ”Den hemlige kocken” av Mats-Eric Jansson och den ändrade min syn på det här med tillsatser. Modifierad majsstärkelse och guarkärnmjöl är inte ämnen jag vill ge mina barn. Visserligen så tar kroppen inte upp den sistnämnda. Men vad gör ämnet i kroppen då? Och hur bra är det för miljön? Ju mer man läser på, desto svårare blir det….

5.
Ibland tar det tid innan man ser effekt. För M tog det 4-6 månader innan vi såg effekt av glutenfri kost. Om barnet inte förbättras snabbt, har man lättare för att ge upp, eftersom man tappar tron på det och inte orkar med extraarbetet. Man måste ju fortfarande ta hand om barnet lika mycket som tidigare! (Men sen när effekten kom hamnade vi rejält på plus, dvs det totala arbetet blev mindre.)

6. Det sociala med släkt och vänner blir inte direkt lättare….. Först måste man förklara varför. Det är inte alltid man blir trodd….. Sen måste man antingen fråga dem om varje liten sak de tänker servera, eller ta med egen mat. De anstränger sig kanske, men så blir det ändå fel någonstans. ”Ojdå, innehåller skorpmjöl gluten?” Och så har barnet ätit köttbullarna redan….. Det är enklare att bjuda hem folk. Men andra sidan: Hur ofta orkar man det?

7. Många har ont om pengar, och har inte råd att köpa varor som t ex kokosolja. Fast jag hävdar att man sparar en del pengar också, på att laga mat från grunden och köpa råvaror istället för halvfabrikat. Jag har tyvärr inte räknat på det för egen del, men det är klart att denna osäkerhet kan avskräcka många. ”Har jag råd?”
———————————————————————————

Förresten det här med medicin. Jag förstår ärligt inte att kost och medicin ställs som två motpoler hela tiden. Varför? Varför kan vi inte se det som ett ”smörgåsbord”, där man väljer inget, ett, några, eller alla saker som finns? Varför hör man om motsatsförhållandet mellan kost och medicin, men inte om motsatsförhållandet mellan medicin och NPF-pedagogik? Det är faktiskt lika fånigt. Allt som hjälper är väl bra?

Lite mer om medicin: Nu gör jag några antaganden, bara för att föra ett logiskt resonemang. Bli inte sura. Se det som ett tankeexperiment. Låt oss anta att alla som säger att ADHD-medicin är skadlig, har rätt. Låt oss anta att långtidseffekterna påverkar barn och vuxna negativt. Låt oss även tänka att alla de vuxna jag känner, som säger att medicinen är räddningen för dem själv och/eller deras barn, också har rätt. (Klart de har!) Deras ”nu” blir outhärdigt utan medicin. De går från kaos till en (ansträngd?) kontrollerad tillvaro tack vare medicinen. För det första:

  1. Vad är deras framtid värd, om deras livskvalitet i nuet är så låg att de inte står ut med livet? Läs gärna detta inlägg om Tinas dotter Mathilda. Ett väldigt gripande inlägg, om en liten flicka som inte vill leva längre, när hon är utan medicin. (Och som dessutom äter mjölkfritt, eftersom de har god effekt även av det.)http://munderbar.wordpress.com/2012/03/04/jag-drogar-mitt-barn/ 
  2. Om de som har NPF mår bra i nuet tack vare rätt medicinering, har de kanske större möjligheter att hitta tid och ork att lägga om kosten? 

———————————————————————————

Till er som lagt om kosten och sett effekt:

Stötta de familjer som vill testa att lägga om kosten. Det behöver förmodligen lite vägledning och era bästa tips, så de slipper ”uppfinna hjulet igen”. Det är verkligen snällt av er! På riktigt. (Ingen ironi.)

Det framgångsrecept som jag själv tror på, om man ska lyckas nå fram till andra:
1. Börja med att lyssna. Annars kan man sällan hjälpa någon.
2. Inte säga något negativt om de val andra familjer redan har gjort, som t ex att ge sina barn medicin. Det finns en anledning till att de har valt att göra så…..
3. Prata om sig själv och ens erfarenheter. Inte generalisera och säga att detta är lösningen för alla. Inte lova ”guld och gröna skogar”, för det verkar som att kostomläggning inte funkar för alla. Tyvärr. Hur pinsamt blir det inte då, när det inte funkar för en familj?
4. Råda de som är i en svår situation att fundera noga innan, om de verkligen orkar i nuläget.
5. Ge en realistisk bild, inte en drömbild. Ingen lyssnar på ”duktiga” historier. Berätta om misstag och fallgropar. Och tillbakagångar, som man tvingas ta när livet blir tuffare igen. (Vi ger t ex glutenfritt köpebröd i nuläget.)
6. Vara tydlig med att man måste ta det i en takt som man orkar. Att det ibland kan ta lång tid. Att man måste ha tålamod. Och klappa sig själv på axeln för varje liten positiv förändring man lyckas med.
7. Aldrig någonsin vara otrevlig mot någon. De flesta människor gör faktiskt så gott de kan. Och vill sina barns bästa.
8. Acceptera att det alltid kommer finnas människor som inte vill testa. Det måste man respektera.

Det är vad jag brukar försöka med. Och jag upplever att jag ofta blir lyssnad på.

———————————————————————————
Det är en sak jag vill att alla ni ska veta. Det finns många som hävdar att en gluten- och mjölkfri diet bör ätas AV ALLA. Och att många västerländska sjukdomar beror på dessa ämnen. Ni kan läsa här:
http://gluten-celiaki.blogspot.se/
http://www.staffanlindeberg.com/Svenska.html 

Om makens Crohns som verkar ha läkt ut:
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/12/frisk-fran-crohns.html 
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/mjolkfett-bakom-vastvarldens-tarminflammationer

Och i somras kände jag själv inte av mina björk, och gräs-allergier. Min ”månatliga Candidainfektion” är borta. Är detta en slump?
———————————————————————————

Övrigt

Ett långt inlägg om koststudier. Vilka slutsatser jag (=statistiker som jobbar med läkemedelsstudier), jag kommit fram till. Och om varför Mats Reimer har fel:
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/03/mina-funderingar-kring-koststudier.html 

Barnens förbättringar:
http://aspergermamma.blogspot.se/2013/02/tema-kost-sonernas-forbattringar.html 
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/05/manga-forbattringar-for-m-pa-kort-tid.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/02/barnen-mar-battre-och-battre.html  
http://aspergermamma.blogspot.se/2011/09/lillebrors-forbattringar.html
http://aspergermamma.blogspot.se/2011/11/ms-forbattringar-sen-kostomlaggningen.html 

Länkar om vad några experter säger:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=233&artikel=5303921
http://www.matochhalsa.se/artikel/barnpsykiatern-ratt-kost-har-positiv-effekt/343

Boktips: 
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/04/energibarn-vara-alskade-skitungar-av.html 
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/07/veteberoende-och-stenalderskost_14.html 

Lagar man skräpmat får man skylla sig själv – eller?
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/08/lagar-man-skrapmat-far-man-skylla-sig.html

Kan rätt kost ersätta ADHD-medicin?
http://aspergermamma.blogspot.se/2012/08/kan-ratt-kost-ersatta-adhd-medicin.html

Den som vill komma i kontakt med mig, kan skicka meddelande här eller på facebook. Jag kan länka in er i ett nätverk, med trevliga NPF-föräldrar som lägger om kosten:
https://www.facebook.com/Aspergermamma 

Min andra blogg, med några stycken recept:
http://aspergermammasrecept.blogspot.se/

Mina bästa tips om hur man gör för att lyckas med en kostomläggning:
http://aspergermamma.blogspot.se/2013/03/tema-kost-hur-lyckas-man-med-en.html

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s